Waarom trimmen?

Mijn vak en passie = katten trimmen.

EEN SUPER MOOI beroep!

Vele mensen vragen mij: “Waarom moet een kat geholpen worden met de vachtverzorging? Ze kunnen het toch gemakkelijk zelf?”.

Ja, veel katten kunnen het prima zelf. Maar soms kunnen wij de katten of de eigenaren even een handje helpen bij de vachtverzorging. Vooral gedurende de ruiperiodes. Mijn hulp bij de vachtverzorging biedt verlichting voor de kat én de eigenaar. Het is veelal een drukte van jewelste bij de jonge gezinnen van nu. Soms zijn er te weinig uren in onze drukke dagen om alle taken te vervullen. De verzorging van de kat én het huishouden zullen na een goede trimbeurt minder tijd vergen.

Elke kat, ongeacht het ras, kan een andere vachtverzorging en frequentie van kammen nodig hebben. Leeftijd van het dier is soms ook een reden om te trimmen. Kittens mogen even wennen aan het kammen, zodat ze later als ze groot zijn het nog steeds fijn vinden om verzorgd te worden. Volwassen katten, met name oudere korthaar katten, hebben ondersteuning nodig als ze de vacht zelf niet meer kunnen schoonhouden. Vooral de vacht boven op de rug richting de staart laat bij oudere katten te wensen over. Dit kan komen door hun beperkte bewegingsmogelijkheden of gebit . De vacht is daar dan veelal wat vettig en hierdoor lijken het net dreadlocks. Bij een langere vacht van bijvoorbeeld lang- en of halflang harige katten zie je deze dreadlocks niet zo gauw omdat ze wat vaker gekamd worden. Problemen die bij de lang- en halflang harige katten als eerste voorkomen zijn wat klitten op de schouders, heupen en bij de broek (naast en onder de staart bij de achterpoten). Maar ook rondom de kop of richting de buik tussen de voorpoten. Klitten kunnen overgaan in vilt.

Door weersomstandigheden kan de vacht “dichtslaan” soms in één week tijd. Als het vilt te lang blijft zitten sluit het verder aan op de huid en trekt als het ware aan de huid, wat een constante pijn zal veroorzaken. Uw dier wil dan niet graag gekamd worden. Uw kat heeft pijn. U heeft dan waarschijnlijk mijn hulp nodig! Het humeur van uw kat kan flink veranderen en uw kat laat mijn hulp soms niet zomaar toe. Bij uitzondering wordt er geschoren om grote vervilting te verwijderen. Met veel geduld, snelheid en methodisch werken kan dit veelal zonder narcose. Ik verwijs u door naar de dierenarts voor behandeling als narcose nodig mocht zijn.

De slechte conditie van de vacht bij een jonger dier is veelal een teken dat het niet in orde is. Een bezoek aan de dierenarts is dan belangrijk om te kunnen achterhalen wat de gezondheid is. Bij twijfel altijd uw dierenarts te bezoeken.Kruising van rassen en vachtsoorten = lastiger voor de kat en konijn.

Elke katteneigenaar van het kattenras Pers weet dat er heel wat vachtverzorging bij komt kijken. Elke vacht bestaat uit dekharen en onderwol. De hoeveelheid aan dekharen en onderwol is per ras verschillend. Regelmatig doorkammen en controleren op klitten hoort bij de algehele vachtverzorging van de Pers. Heden ten dagen worden vele kattenrassen gekruist door de mens. Daardoor ontstaan ook vachten die veel lastiger te verzorgen zijn en soms snel klitten. De verharingscyclus wordt ook minder duidelijk door het binnen leven van de dieren en de centrale verwarming. Het kenmerk van een witte of crème kleurige vacht is dat deze sneller gaat klitten. Daarom is frequent kammen en klitten verwijderen noodzakelijk.

Spuugt uw kat regelmatig? Wellicht heeft uw kat last van haarballen. Mijn ervaring is dat regelmatige vachtverzorging het spugen kan verminderen of zelfs voorkomen.

Konijnenpels

Het konijn is een vluchtdier. De haren van de pels van het konijn zitten redelijk los in de huid. De natuur heeft daarvoor gezorgd zodat het konijn nog een kans heeft te vluchten als hij ten prooi valt. Omdat de pels hem beschermd tegen de kou en de warmte wordt er direct een noodvacht aangelegd van mindere kwaliteit.

Het kammen van de pels moet daarom voorzichtig gebeuren. Bij langharige konijnen kunnen klitten beter voorzichtig ontward worden of zo nodig eruit geknipt zonder aan de vacht te trekken. Kortharige konijnen hebben alleen ondersteuning nodig als de rui niet goed doorzet. Een konijn scheren gebeurt zelden omdat dit veelal vachtstoornissen veroorzaakt.